”Jag vill ha bättre självkänsla”

Ett mycket vanligt mål med samtalsterapi är önskan om en bättre självkänsla. Självkänsla handlar om hur du tänker om dig själv och den du är. Att känna att du är värd något bara genom att vara du. Alla behöver få uppskattning, bli sedda och respekterade.

Kanske upplever du att du gör saker som inte är bra för dig, har svårt att säga nej och avstår från sådant som du skulle vilja. Du tar inte plats eller tar för dig i olika situationer och försöker vara andra till lags i kärleks- och vänskapsrelationer.

Du blir jätteledsen om du misslyckas och en enda kommentar om ditt utseende eller något du sagt kan få dig att älta och våndas i dagar. Du jämför dig med andra och känner dig ofta svartsjuk eller avundsjuk. Kanske motarbetar du din otillräcklighet genom att vara perfekt, superduktig och bäst på allt.

En bra självkänsla hjälper dig att göra sådant som är bra för dig och ger dig styrka att säga både ja och nej till saker. Om du har en bra självkänsla påverkas du inte lika mycket av vad andra tycker och tänker. Du känner dig trygg med att ta plats, synas och höras. Eftersom du duger vågar du misslyckas, känner dig okej även om inte allt är perfekt och du vågar också be om hjälp om du behöver. Du har förmågan att belöna och berömma dig själv men kan också erkänna misstag och be om förlåtelse om du gjort någon illa.

Självkänslan kan vara bättre eller sämre i olika perioder i livet och den kan också vara olika stark i olika situationer

Det finns många olika anledningar till låg självkänsla.  Människor är olika personligheter med olika grad av känslighet från allra första början. Självkänslan kan påverkas negativt om man inte alls blir sedd under uppväxten, den sjunker sannolikt också om man ofta fått höra att man inte duger någonting till eller är jobbig.

Samtidigt kan man om man har fått uppskattning bara när man  har presterat bra, tro att man duger bara genom prestation. Att man inte har ett värde bara genom att finnas till.

Om man har låg självkänsla fastnar man lätt i negativa tankar. Om du har tankar om att du är dålig kan du försöka bryta dem genom att fråga dig själv: hjälper det mig att tänka så här? Är det verkligen sant att jag inte är bra på något sätt?

Istället för att fastna i tankar om sådant som har varit fel tidigare i livet, försök acceptera det som hänt och de känslor du hade då. Du kanske behöver sörja under en period för att sedan gå vidare.

Gör saker som du inte brukar göra. Om du aldrig tidigare gjort dig hörd på ett jobbmöte, ta ordet nästa gång. Ring ett samtal till någon du tycker om eller håll ett tal för värdinnan på nästa middag. Strunta i om det blir bra eller dåligt.

Om du får en komplimang, ta ett djupt andetag, låt den sjunka in, säg tack och bli glad.

Om du har möjlighet, välj vänner som stöttar och uppmuntrar.

”Mitt mål med terapi är att få en bättre självkänsla” är som du förstår en komplex beställning till terapeuten. Och definitivt ingen Quick fix. Men det går. Enträget arbete, realistiska förväntningar och en gnutta KBT kan göra underverk.

Lyssna på Bröderna Lindgrens ”Superhjälte”. Så fin beskrivning av att duga!